Pares: 16 - Sant Jordi, dia del llibre

Davant l’allau d’imatges a les que estan sotmesos els nostres fills, convé plantejar-nos seriosament cóm els hi despertem el gust per la lectura. Trobar el plaer de la lectura, no solament és un divertiment sinó també un mitjà eficaç en el desenvolupament positiu de la seva personalitat.

La lectura promou unes actituds determinades. Com que suposa més esforç que el que requereix la televisió o altres pantalles, exercita millor la capacitat de reflexió i permet retenir millor tots els seus continguts i valorar-los. Un bon llibre ofereix idees i aquestes proporcionen ideals que ordenen la voluntat a aconseguir-los.

La lectura proporciona, a més a més, un enriquiment del vocabulari i del llenguatge oral i escrit que és un vehicle de transmissió cultural fonamental. L’adquisició de l’hàbit de la lectura amb els que li són inherents: expressió oral i escrita, capacitat de comprensió, d’anàlisi, de discerniment, interès per conèixer,... incideix de forma clara en la capacitat d’estudi. Un bon lector acostuma a ser un bon estudiant.

Els pares tenen una tasca important per tal de fomentar l’hàbit de lectura als seus fills. Una tasca que comença ben aviat. Donarem, doncs, algunes recomanacions senzilles per fomentar-lo:

-Els contes orals, quan encara no saben llegir, poden ser una manera d’iniciar el gust pels relats i narracions, que més endavant els pot portar a iniciar-se en la lectura de llibres senzills, i mica en mica anar agafant gust per la lectura.

-Quan comencen a llegir, es convenient buscar un temps i un lloc per llegir junts, introduint el costum de fer-ho, a ser possible, cada dia una estona. Si convé, mirant i comentant, junts amb ells, les il·lustracions. Un temps per la lectura cada dia!

-Si bé la lectura per un adult necessita solitud i silenci per tal que el llibre ens faci companyia, els petits, en canvi, necessiten la presència dels pares.

-S’ha d’aconseguir que la lectura sigui una activitat divertida. S’ha de fer de manera que no ho vegin com una obligació o imposició dels pares o de l’escola. S’ha de preguntar i comentar amb ells les històries que llegeixen, mostrant el màxim d’interès.

-A més dels llibres de contes, altres recursos poden ajudar: notícies de diaris esportius, la publicitat en revistes, guies de turisme, receptes de cuina,... En aquestes coses poden veure la necessitat de la lectura i fomentar-ne la comprensió.

-L’exemple dels pares, com en tot, és essencial perquè els fills llegeixen. 

El dia del llibre, és un moment per veure quin temps dediquem a la lectura i què fem per fomentar-la en les nostres famílies.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Educar: 1- Arrels i ales

Conte de Nadal: Sortir-se'n del guió.

Objectius: 7 - El valor de l'amistat en els fills