Pares: 13 - Orientant la sexualitat

Orientant la sexualitat

Tractarem, a continuació, sobre la progressiva orientació que els pares han de donar als seus fills envers alguns aspectes concrets de la sexualitat.

-En relació a l’origen de la vida els pares han de donar a conèixer la veritat de manera progressiva adaptada a l’edat, intel·ligència i temperament dels fills. El silenci o el misteri al voltant del tema pot causar greus deformacions: es pot veure el mal on no hi és, i no veure’l on hi és. Si no obtenen la informació dels pares, la buscaran i la podran rebre de manera incompleta, barroera i deshonesta. Per altra banda s’ha d’evitar donar explicacions falses (París, cigonyes, etc.) perquè a la llarga poden ser causa de pèrdua de confiança en els pares. S’haurà d’utilitzar, amb molta naturalitat, un llenguatge senzill i clar amb paraules d’ús habitual en l’entorn familiar. Potser s’haurà de revisar els llibres de ciències naturals dels diferents nivells per saber què diuen sobre aquest tema, i com ho diuen per tal de contrarestar-los o completar-los.

No es tracta  solament d’informar sinó de guiar-los en el descobriment del meravellós pla que Déu té en relació a la sexualitat i a la procreació dels fills en el sí del matrimoni. L’exemple d’amor entre pare i mare, així com la generosa actitud d’obertura a la vida, seran garantia de fer-se entendre. S’alertarà els fills sobre la conveniència que en aquests temes no siguin ells, sinó els pares dels seus companys els qui informin els seus fills.


-S’haurà de donar, també, respostes lleials i progressives sobre les transformacions de la pubertat. Dins d’un ambient d’amor i confiança, els pares han d’assegurar l’equilibri i el domini del fill o filla, en aquest període crític de la pre-adolescència i adolescència on la inseguretat és freqüent. Informaran dels canvis que es produiran en el seu cos, sense avançar-se inútilment però, sobretot, sense arribar tard.

La filla serà informada i previnguda per la mare que aprofitarà per destacar el paper de mare per al qual el seu cos s’està preparant. El fill ho serà pel pare, que el previndrà de les pertorbacions fisiològiques que durant el somni pot tenir i de la higiene que cal observar.

Completaran la informació seguint donant el veritable sentit de la sexualitat humana que governada no per l’instint, sinó per la intel·ligència i la voluntat, pot dirigir-se positivament al compliment del pla de Déu. L’adquisició d’una recta consciència moral els servirà de brúixola per orientar les conductes i discernir el que està bé del que està malament. La formació d’una recta consciència més l’adquisició de les virtuts que permeten seguir-la, seran objectius fonamentals en l’educació dels fills en general i en particular en aquest  tema.

Sense tractar de veure el mal per tot arreu, tampoc es tracta des ser ingenus. Els fills poden ser algun cop víctimes, i se’ls ha d’alertar, d’un company poc format o d’un adult impúdic. Se’ls ha de prevenir, per evitar-los,  de jocs i bromes indecents o de tocaments que es poden donar en el vestidor de l’escola, del club esportiu, de la piscina,... en campaments d’estiu, o en qualsevol altre lloc. Situacions que si no dominen i tallen dràsticament poden causar-los greus problemes.

-Si descobrim l’inici de mals hàbits solitaris en algun del nostres fills haurem d’actuar. Com?
         -Sense dramatitzar ni atemorir. Podríem crear una obsessió que l’impedís sortir-se’n.
         -Si bé hem d’assegurar-li que no s’ha d’estranyar de les temptacions que són pròpies de l’edat, també l’hem d’animar a exercitar-se en el domini de sí mateix amb la ajuda de la gràcia de Déu, que no li faltarà si la demana.
         -Animarem a reforçar la seva voluntat i insistirem més en l’alegria de vèncer i dominar el desig que en la falta moral que suposa, que la deixarem al judici del confessor, que per això té gràcia d’estat.
         -Procurar que tingui una vida sana orientant-la en: lectures, exercici, diversions, interessos,... 
         -Els hàbits de higiene i neteja ajuden a allunyar aquests hàbits, com també aspectes de bona educació i respecte cap a sí mateix.

         

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Educar: 1- Arrels i ales

Conte de Nadal: Sortir-se'n del guió.

Objectius: 7 - El valor de l'amistat en els fills