Virtuts: 16 - To humà

                        To humà

Entenem per to humà tot un seguit de petites coses i detalls en algunes virtuts que fan agradable el tracte i pressuposen el respecte en les relacions amb els altres. Inclou diversos aspectes com la cordialitat, la amabilitat, el bon gust en la parla i en els temes de conversa, la manera digne de presentar-se i de vestir, la manera de comportar-se a la taula i en el joc, detalls de petits serveis, detalls de senzillesa i naturalitat, el tenir cura de les coses materials, etc.

És quelcom que s’aprèn fonamentalment en l’àmbit familiar, però s’aprecia i agraeix quan està present en altres ambients com a l’escola, en el treball, en l’esbarjo, en l’esport,... fins i tot pel carrer, en els llocs públics, en els comerços, en les relacions de veïnatge... Ambients en els que no sempre es viuen aquests detalls de to humà i que es troben a faltar. Ambients en els que sovint dominen les cares llargues, gestos antipàtics, respostes brusques, males paraules, reaccions individualistes, faltes de respecte, mal ús del mobiliari públic, etc. A vegades, portar el to humà en aquests ambients suposarà anar una mica contra corrent.


La família és l’àmbit educatiu per excel·lència on aquests aspectes es poden treballar des de petits per tal que passin a formar part de la manera de ser i es converteixin en hàbits positius i bons de la persona.  Es tracte, entre altres coses, de cuidar la delicadesa en el tracte i no caure en l’error de que, com hi ha confiança, no cal contenir-se en manifestacions de una mala entesa naturalitat. A vegades l’excés de confiança no és altre cosa que falta de respecte.

Repassem algunes coses que son fàcils de dir i acceptar, però no tan de fer-les complir anant per davant amb l’exemple:
-Les paraules claus: gràcies, si us plau, perdó han de ser d’ús habitual a la família.
-A la llar es pot vestir més còmodament que en altres llocs, però cuidarem que la manera d’estar sigui agradable als altres i no suposi una falta de respecte.
-Ensenyarem a tenir detalls de pudor a l’hora d’anar al bany, de vestir-se,  d’anar a dormir.
-Insistirem amb tot el que fa referència a la higiene personal, creant els  hàbits necessaris.
-Evitarem qualsevol paraula malsonant. Mantindrem un to de veu suficient i evitarem els crits.
-A taula ensenyarem a tenir detalls de petits serveis i a cuidar la urbanitat.
-En les converses procurarem ser positius evitant crítiques innecessàries i xafarderies barroeres. Donarem opció a parlar i ensenyarem a escoltar sense interrompre. Fomentarem la tertúlia.
-En els jocs col·lectius ensenyarem a guanyar i a perdre, i a no fer mai ni la més mínima trampa.
-Entre tots cuidarem, i ensenyarem a cuidar, la neteja i l’ordre a la llar.
-Ensenyarem a utilitzar correctament la televisió, respectant els gustos dels altres. Potenciarem el gust per la lectura.
-Evitarem postures i gestos  inadequats. Cuidarem la manera de asseure’s.
-Ensenyarem a saludar convenientment a familiars, amics, coneguts i estranys, amb la cortesia i amabilitat que correspon en cada cas.

A tot això, i a més coses que es podrien afegir, li donarem el sentit per viure-ho. Insistirem, sense defallir, que es visqui i revestirem la nostra exigència d'estimació sincera, comprensió, confiança i exemple. És evident que sorgiran conflictes, petites i grans enrabiades, i sortides de to, però procurarem resoldre-les amb molta serenor i pau, buscant la reconciliació i corregint adequadament quan sigui necessari.

També dins del to humà fomentaren l’interès per la cultura i les aficions personals. Procurarem, també, fomentar ambicions nobles que suposin obrir-se als altres amb generositat i esperit de servei.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Educar: 1- Arrels i ales

Pares: 9 - Cóm es perd la confiança dels fills?

Pares: 15 - Ensenyar a volar