Família: 9 - Tots a taula


            Tots a taula
Ha arribat a les meves mans el resum d’uns estudis fets a EEUU sobre la relació existent entre la presencia de sobrepès en nois i noies, amb la freqüència d’àpats fets en família. Es va observar una reducció del 15% del risc de sobrepès en els grups de nois i noies que menjaven en família sempre o quasi sempre.

Aquest i altres estudis posen de manifest que promoure els àpats en família té una influència en la qualitat de la dieta i per tant en reduir el risc de sobrepès. El menjar en família s’associa amb un consum més gran de fruites, verdures, llet i cereals i una disminució de greixos, de begudes refrescants i de fregits. D’aquesta manera s’aconsegueix l’adquisició d’hàbits alimentaris bons, des de petits.

Però la influència en els bons hàbits alimentaris i en el valor de la salut a través de la nutrició, no són els únics beneficis dels àpats familiars.

La família és l’àmbit educatiu per excel•lència, perquè és l’àmbit vital per excel•lència. Ho és perquè la seva funció no es limita a una específica, com podria ser l’estudi, el treball, la diversió, la nutrició, la salut,... sinó que englobant-les, d’alguna manera totes, la seva funció és la vida en el seu sentit més ampli: vivim i aprenem a viure en família.

El fet de compartir les estones de menjar reforça la unitat familiar. Són estones de convivència molt propera i que pot ocupar un temps prou important. Els pares han d’esforçar-se en crear el clima necessari evitant interrupcions com poden ser la tele, el telèfon , els mòbils, la radio, etc. L’ambient lliure de conflictes dels àpats familiars pot ser el lloc ideal per la conversa espontània, en la que es dóna veu al més petit i  a l’adolescent, i on es poden orientar conductes i valors.

Sempre s’ha dit que l’educació de les persones on millor es veu, és a la taula i en el joc. Això és així, perquè a la taula es poden fer viure una sèrie d’hàbits que repercutiran directament en el to humà que desitgem pels nostres fills. Petits detalls d’esperit de servei: parar taula, ajudar a servir, passar el pa, posar aigua als altres, deixar triar,... Detalls com: no mastegar amb la boca tancada, no parlar amb menjar a la boca,  no posar els colzes sobre la taula, seure bé, no acotar-se sobre el plat, evitar sorolls innecessaris,... Participar en la conversa, deixar parlar els altres,... Si tot això es fa viure, amb una certa exigència amable per part dels pares i amb el seu exemple, ajudarà a fer la vida agradable a la llar i els fills adquiriran hàbits operatius bons (virtuts).

Lamentablement, avui es fa més difícil aconseguir menjar junts. Les presses, els horaris escolars i de treball i el no valorar-ne suficientment la conveniència, fan que no es coincideixi en el temps dels àpats.

A l’hora d’esmorzar, les presses per arribar a temps a l’escola o al treball, suposa, moltes vegades, que es faci apressadament, o es faci fora de la llar, o els escolars es portin part a l’escola.

Per evitar-ho, només es necessari, moltes vegades, aixecar-se deu minuts abans. Això suposarà que l’horari de la nit anterior sigui l’adequat: no anar a dormir tard i fer el sopar aviat. Aleshores, amb temps i amb gana, l’esmorzar es podria fer junts i amb tranquil•litat. En el fons és un problema, moltes vegades, d’ordre.


Al migdia, cada cop resulta més difícil que l’horari de treball i el de l’escola permeti la coincidència d’uns i altres. Són molts els escolars que mengen a l’escola i molts els treballadors que ho fan fora de la seva llar. En alguns casos potser no es valora la possibilitat de menjar plegats, però en molts altres la possibilitat de fer-ho no depèn de les famílies. Als caps de setmana, el dinar en família ha de tenir, habitualment, un espai prioritari.

A l’hora de sopar, pot resultar més fàcil aconseguir a l’hora adequada, bastant abans de l’hora de retirar-se a dormir, fer l’últim àpat del dia junts i tranquil•lament. Serà necessari valorar-ho i una mica d’ordre.

Tots a taula! Tinguem en compte els beneficis que pot comportar per tots els membres de la família, menjar junts.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Educar: 1- Arrels i ales

Conte de Nadal: Sortir-se'n del guió.

Objectius: 7 - El valor de l'amistat en els fills