Virtuts: 10 - Educar la lleialtat

       Educar la lleialtat

         Una de les coses que més agraïm als qui ens envolten és la seva lleialtat. Una persona lleial és una persona d’una peça, diem. Inspira confiança, te’n pots refiar i amb ella et sents còmode. Saps que t’ajudarà i que no et trairà mai.

         La lleialtat es converteix en un element absolutament necessari per a la convivència i per a qualsevol relació social. Avui, quan vivim algunes mostres d’insolidaritat i pot semblar que tothom vagi per ell, és especialment important, perquè la lleialtat significa sempre la superació de l’individualisme.

         Els homes tendim a relacionar-nos amb els altres perquè ens necessitem mútuament per diferents motius. Això ens porta a establir vincles, lligams de diversa naturalesa: comercials, laborals, d’amistat, familiars, etc. Aquests vincles suposen uns valors en cada cas diferents. La lleialtat ens permet reconèixer l’existència de vincles, apreciar-ne els valors que representen i farà que els mantinguem protegint-los i reforçant-los en el temps. La lleialtat és un triomf sobre el temps i sobre les tribulacions i crisis que hi poden haver.

         La lleialtat inspira la franquesa en el llenguatge i la rectitud en els comportaments. Una persona lleial no enganya. Si convé dirà a la persona amb qui se sent vinculada, el que cregui oportú i necessari per reforçar la relació establerta. Per altra banda els altres tindran l’absoluta seguretat que els seus actes no aniran mai en contra d’aquesta relació i del valor que la sosté.

         Per educar la lleialtat en els nostres fills, podríem donar alguns suggeriments:

-         Hem de començar fent que els més petits aprenguin a sentir la importància d’una relació amb els altres i d’ajudar a les persones implicades en aquesta relació. El primer àmbit de relació és la família i per tant és on ha de començar a fer-ho. La millor manera de fer sentir aquest vincle familiar és fomentar que facin coses pels altres membres de la família, ajudant a casa i fent petits serveis amb generositat. El fill que s’esforça en favor dels seus germans o dels seus pares, està descobrint la identitat de la família i el valor real del seu vincle: l’estimació que porta a ajudar-nos els uns als altres.

-         Els pares hem de procurar que els fills vegin en l’amistat no solament l’oportunitat de passar-s’ho bé i divertir-se sinó també la possibilitat d’ajudar-se a ser millors. Proposarem alguna idea per ajudar a l’amic a portar-se millor o fer els deures. Així entendran el veritable valor de l’amistat i la lleialtat que exigeix.

-         És important que els pares no permetin que els fills parlin malament o de manera imprudent, injusta o inconvenient de les persones o institucions amb les que tenen lligams: els seus mestres, amics, l’escola... La lleialtat dels nostres fills es mou en aquests àmbits de relació.

-         Des de petits és important que adquireixin petits compromisos i que els compleixin. Encàrrecs a casa, assistència a activitats extraescolars... Si un nen o una nena s’ha compromès amb l’equip del col·legi els dissabtes al matí, ha de complir amb aquest compromís encara que a vegades pugui suposar un sacrifici important. Ajudar a fer aquests petits esforços és educar la lleialtat.

-         L’exemple dels pares és, com sempre, fonamental. La crítica negativa i freqüent que es pot fer de veïns, amics, familiars... la queixa envers l’empresa on treballem... no és un bon model per educar la lleialtat.

-         Als adolescents els pot semblar que qualsevol vincle els limita la independència. Poden evitar compromisos per por de perdre la llibertat. Els haurem d’ajudar a descobrir el veritable sentit de la llibertat. Els haurem d’explicar que precisament la llibertat és capacitat d’elecció de vincles i que som lliures per a comprometre’ns i respondre del que fem.   

         Si volem ser lleials amb els nostres fills haurem de tenir la intenció d’educar-los en la lleialtat.

          

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Educar: 1- Arrels i ales

Conte de Nadal: Sortir-se'n del guió.

Objectius: 7 - El valor de l'amistat en els fills