Actituds: 8 - Respectar la veritat

                Respectar la veritat

És freqüent veure com en alguns mitjans de comunicació de quasi tot L'espectre ideològic i polític és propaguen notícies d'escàndols, corrupcions, augments de patrimoni... de personatges públics, en alguns casos amb proves poc fonamentades, en altres amb insinuacions velades. Cada un d'aquests mitjans, que per naturalesa hauríen de ser transmissors de la veritat, escull el què més pot complaure els seus lectors. Això si, apel·lant a la llibertat d'expressió! Tot això és retro alimenta a les xarxes socials d'Internet, on qualsevol cosa val i la Impunitat és enorme, facilitant, així, el gust per la maledicència. També, en algunes tertúlies i debats desapareix sovint la presumpció d'innocència. Elevar el rumor a la categoria d'informació versemblant és relativament fàcil.



Per acabar-ho d'adobar alguns moviments s'arroguen la representativitat del conjunt de la voluntat popular i passant per sobre fins i tot de la legalitat vigent es dediquen a perseguir al carrer o fins i tot davant del seu domicili particular a persones a les que es fa responsables de determinades situacions. Pretenen, així, manifestar la seva protesta que segons ells és pacífica però que acaba convertint-se en molts casos en assetjament i intimidació, prenent, així, la justícia (la seva) per la seva mà.


No és d'estranyar que això tingui la seva repercussió en el món adolescent i juvenil, si els adolescents i joves és miren en els seus adults. De fet, és freqüent escoltar notícies de centres escolars de secundària, en els què hi ha hagut problemes d'assetjament a algun alumne a través de les xarxes socials mitjançant ofenses, greuges, falsedats d'índole sexual, en forma anònima moltes vegades. Altres vegades directament en el mateix centre educatiu, mitjançant el maltracta psicològic, verbal o físic de una forma reiterada a un alumne determinat, el que es coneix com a "bullying". Molts adolescents i joves ho han passat molt malament com a conseqüència d'això, coneixent-se fins i tot lamentables casos de suïcidi. En alguns centres educatius, pel mateix motiu, hi ha hagut situacions molt tenses entre pares, professors i alumnes.


Davant tot això, és Important que ens impliquem en una campanya molt seriosa per tal que els infants, els adolescents, els joves, no és deixin portar per aquesta onada de frivolitat i irresponsabilitat que comporta una falta de respecte als altres i en definitiva una falta de respecte a la veritat.

En la seva formació s'hauria de cuidar tot el que pugui suposar frivolitzar amb la veritat, i recordar les faltes contra la veritat que poden afectar a altres persones:
-La calúmnia: falsedat que danya la reputació d'altres, sempre reprotxable.

- El judici temerari que admet com a veritable un defecte del proïsme sense tenir fonament suficient, també és sempre reprotxable.

-La maledicència o difamació que propaga faltes d'altres persones, serà més o menys reprotxable en funció de la raó o la intenció per fer-ho i el dany que s'ocasioni.


En l'acció educativa s'hauria de ser molt exigent en evitar qualsevol d'aquestes manifestacions contràries a la veritat, perquè aquesta sigui tractada amb la delicadesa que es mereix. Caldria, també, explicar que qualsevol mancança en la transmissió de la veritat menyscaba, en definitiva, la llibertat.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Educar: 1- Arrels i ales

Conte de Nadal: Sortir-se'n del guió.

Objectius: 7 - El valor de l'amistat en els fills