dilluns, 22 d’abril de 2013

Eines: 7 - 23 d'abril: dia del llibre


           23 d’abril: dia del llibre.
El món de la imatge i so, que es converteix moltes vegades en estrèpit, no ens deixa durant tot el nostre dia. El ràdio-despertador inicia amb nosaltres el dia. El ràdio-CD del cotxe agafa l’alternativa oferint notícies i música a un ritme frenètic, augmentat per la veu aguda de locutors entusiastes. Grans rètols anunciadors reclamen la nostra atenció animant-nos a comprar, consumir, viatjar o canviar de cotxe. Els titulars dels diaris, els anuncis de la televisió, les fotografies sensacionalistes d’algunes revistes, algunes escenes dels informatius, molts  dels debats televisius, algunes pel•lícules amb imatges a un ritme vertiginós, la Internet, el YouTube, el mòbil, els whatsApp... completen l’agitat quadre en el qual ens trobem tots. No sembla que hi hagi lloc per a la tranquil•litat o un moment de serenitat per una altre mitja de comunicació que no sigui el soroll i el moviment boig.

Però aquest moment de reflexió és cada cop més necessari. El llibre, un bon llibre, s’ofereix com un recurs per trobar-se amb un mateix, com un mitjà per créixer cap endins. Són moltes les raons per plantejar-se, com un important repte educatiu, fomentar des de petits el gust per la lectura: enriquiment del vocabulari i del llenguatge oral i escrit, exercitar la capacitat de reflexió, capacitat per l’estudi, esperit de descobridor i aventurer, interès per conèixer, divertiment serè,...

dilluns, 8 d’abril de 2013

Família: 10 - El paper dels avis

        El paper dels avis

Un amic m’explicava que en morir el seu pare va quedar sorprès de com els seus fills comentaven positivament, amb una barreja d’admiració i respecte, les coses de l’avi: com treballava, el que arribava a saber, el seu sentit de l’humor,… La sorpresa era en part justificada perquè, per motius de residencia distant, el contacte no havia estat, darrerament, gaire freqüent.
I és que els avis, les avies, tenen una influencia educativa molt important sobre els seus nets.
No sé quin secret comporta aquest salt generacional que fa que valors que els pares tenen dificultats per transmetre, els avis ho aconsegueixen més fàcilment. Allò que de pares a fills provoca sovint reaccions en contra, rebuig, polèmica o discussió, en canvi, s’accepta fàcilment i amb respecte dels avis.