dilluns, 21 de gener de 2013

Virtuts: 11 - Esperit de servei


                 Esperit de servei


L’esperit de servei és connatural a la persona humana. Les persones volen servir, volen ser útils als altres, a la societat.

Tenim l’experiència de que quan ens trobem en una població desconeguda i volem arribar a un determinat lloc, i busquem l’ajuda d’algú, és habitual que la persona a qui li demanem aquesta ajuda,  s’esforci donant-nos tota mena d’explicacions, assegurant-se que l’hem entès i , fins i tot, ens pot acompanyar un tros per tal  de orientar-nos completament. Sovint, dóna la sensació que aquella persona estava esperant que algú li demanés alguna cosa per poder-li ser útil, per servir.  Fa poc, un amic m’explicava com perdut en cotxe en una gran ciutat, estrangera i especialment complicada, un conductor d’un altre cotxe al qui li havia demanat com arribar al seu hotel, el va fer seguir-lo durant mitja hora fins deixar-lo a la porta.


dilluns, 7 de gener de 2013

Família: 9 - Tots a taula


            Tots a taula
Ha arribat a les meves mans el resum d’uns estudis fets a EEUU sobre la relació existent entre la presencia de sobrepès en nois i noies, amb la freqüència d’àpats fets en família. Es va observar una reducció del 15% del risc de sobrepès en els grups de nois i noies que menjaven en família sempre o quasi sempre.

Aquest i altres estudis posen de manifest que promoure els àpats en família té una influència en la qualitat de la dieta i per tant en reduir el risc de sobrepès. El menjar en família s’associa amb un consum més gran de fruites, verdures, llet i cereals i una disminució de greixos, de begudes refrescants i de fregits. D’aquesta manera s’aconsegueix l’adquisició d’hàbits alimentaris bons, des de petits.

Però la influència en els bons hàbits alimentaris i en el valor de la salut a través de la nutrició, no són els únics beneficis dels àpats familiars.